Om Oss

Det hela började med att Stig & Ulla-Britt Svensson, initiativtagare till Östpendeln, var med på en jul & nyårsresa till Ukraina 1994. Den fattigdom och misär som människor lever i, fick dom att börja samarbeta med en biståndsorganisation i Malmö. I början av 1997 bildades ideella föreningen Östpendeln i Karlstad och samarbetet med biståndsorganisation i Malmö upphörde. Östpendeln inriktar sig först till gatubarn, föräldralösa barn och fattiga föräldrar med barn.

I över 20 år har Östpendeln arbetat med insamlingar och hjälpsändningar till nödlidande i Ukraina. Varje år har flera långtradare avgått med humanitär hjälp, dock inte under 2012-16 p g a problem med att få in hjälpsändningar i Ukraina och det ostabila läget i landet. I Kiev arbetar vi med gatubarn och med hjälp till utslagna familjer.

Vi ser dessa stora behov som en oerhört stor utmaning att fortsätta vår verksamhet. Vi kan inte klara oss utan Din insats. Du kan hjälpa oss med att handla i vår Second Handbutik där vi tacksamt tar emot kläder, skor, prylar och möbler till försäljning eller f v b till Ukraina. Du kan även bidra med en penninggåva, som vi tacksamt tar emot.

Östpendeln är en ideell organisation och vi tror på att hjälpa andra människor i nöd.

 

Våra samarbetspartners i de forna öststaterna är; Beneficial fund by Aspern i Kiev, Ukraina, Klaipedos Miesto “Globos Namai” i Klaipéda, Litauen, Bulgarian Aid Mission i Bankya, Bulgarien, Madonas evaņģēliski luteriskā draudze i Madona, Lettland, Biedriba Parcelajs i Priekule, Lettland och Pingsförsamlingen i Loksa, Estland. De är fristående organisationer och fungerar som sambandscentraler, dit leveranserna körs och sen delas ut till behövande. De har funnits ett antal år, och har knutit många kontakter med myndigheter och kan på så vis hjälpa många fler barn och fattiga föräldrar.

Vi driver också en second hand butik i Karlstad, som har samma namn som organisationen: Östpendeln. I anslutning till butiken finns en sortering/paketerings- och lagerlokal, där allt som kommer in sorteras och packas. Av allt som kommer in går 90 % till de forna öststaterna. Resterande 10 % säljs i butiken för att finansiera transporterna i form av lastbil, diesel och färjetransporter.

Styrelsen består av fem ledamöter och två suppleanter.

Revisor:
Margaretha Fagergren
SVF REVISION AB
Lantvärnsgatan 8
Box 5136
650 05 Karlstad

tel. 054-19 08 30