Historia och fakta om Ukraina

I Ukraina är livssituationen svår för många människor, där barnen är en utsatt grupp. Tjernobylkatastrofen skördar fler och fler offer. I många hem råder stor misär, ofattbar fattigdom, alkohol- och narkotikamissbruk. Barnen blir ofta utsatta för misshandel och kränkande utnyttjande. Detta med följd att de inte vill vara i sina hem utan blir gatubarn istället.

Ukraina är till ytan något större än Frankrike och är därmed Europas näst största stat efter Ryssland. Knappt 50 miljoner invånare varav 4 miljoner bor i huvudstaden Kiev. 73 procent är ukarainare och 22 procent är ryssar.

Nästan hela Ukraina består av vidsträckta slätter och centrala Ukraina har bland de bästa jordbruksmarkerna i Europa.

De viktigaste kyrkorna är den ukrainska ortodoxa, den autokefela och samt den grekisk-ortodoxa.

1991 blev Ukraina självständigt efter att ha ingått i forna Sovjetunionen. Ukraina är republik och presidenten heter Viktor Janukovych.

Ukrainas viktigaste naturtillgångar är kol, järn, mangan och uran.

Tjernobylolyckan och dess konsekvenser

Den 26 april 1986 havererade reaktor 4 vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Katastrofen förvärrades av en rad allvarliga felgrepp och bristande säkerhetsrutiner. Processen skenade och sprängde sönder reaktorhärden inifrån. Det 3000 ton tunga reaktorlocket vräktes undan av strömmande ånga. Molnet med 10 000 ggr förhöjt halt av cecium 137 for rakt upp i atmosfären. Området runt Tjernobyl är avstängt med en radie av 3 mil runt kraftverket.

Två och en halv miljon människor drabbades av katastrofen. Antalet fall av sköldkörtelcancer bland barn har ökat med 100 ggr. Sköldkörtelcancer är en sällsynt cancerform. Sköldkörteln ligger framtill på halsen under struphuvudet. Den producerar två olika hormoner som reglerar ämnesomsättningen i kroppen. Dessutom finns andra former av cancer och blodsjukdomar som kan kopplas direkt till det radioaktiva nedfallet.